Kamarai hírek

Országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasoknál – főképp a kajsziültetvényekben – a múlt heti fagyok, derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A következő hetekben számos gyümölcsfaj virágzik, a gazdálkodók igyekeznek megóvni őket az időjárás viszontagságaitól, ugyanakkor bíznak abban, hogy nem tér vissza huzamosabb időre a fagyos idő.

  • Az elmúlt időszakban a Kamarához a falusi CSOK-kal kapcsolatban több megkeresés is érkezett. A kérdések nagy része a falusi CSOK igénybevételének feltételeire irányultak, különös tekintettel arra, hogy egy preferált településen élő kistermelő, akinek nem adottak a lehetőségei arra, hogy vállalkozását lakóhelyétől eltérő helyen működtesse, elesik-e a falusi CSOK támogatástól azért, mert ingatlanát lakhatási cél mellett, gazdasági célra is használja.  Jelen írásunkban választ szeretnénk adni a felmerült kérdésre.

  • „Klímavédelmi szempontrendszer integrálása a mezőgazdasági szaktanácsadásba” címmel három részes kiadvány sorozatot jelentettünk meg.   

  • Mintegy 234 ezer gazdaság működik hazánkban, kétharmaduk elsősorban növénytermesztéssel foglalkozik. Az általuk művelt több mint 4,8 millió hektár mezőgazdasági földterület nyolctizede szántó. A gazdaságok irányítóinak többsége 40–64 éves, 2010 óta nőtt a gazdák átlagéletkora. Az elmúlt tíz évben jelentősen emelkedett a legalább középfokú mezőgazdasági végzettségű gazdaságirányítók aránya – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal a 2020-as agrárcenzus előzetes eredményeit összefoglaló kiadványában.

A kamarai ügyfélszolgálati, falugazdász-, illetve TISZ-irodák megszokottól eltérő 2021. márciustól nyitva- illetve zárvatartási időszakjait külön ismertetjük. Az alábbi lista folyamatosan frissül.

Üzbegisztán jelentős piaci lehetőséget jelent a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar számára.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei