Nemzetközi hírek

2020. június 26-án tartotta éves, ezúttal digitális közgyűlését a világszerte 54 ország mintegy 1,5 milliárd gazdálkodóját képviselő World Farmers’ Organization (WFO), amelyen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) immár teljes jogú tagként vett részt, és világszinten is tiltakozott az Európai Zöld Megállapodás teljesíthetetlen célkitűzései ellen.



A WFO egy tagsági alapon működtetett szervezet, mely világszinten egyesíti és globális politikai fórumokon képviseli a tagországi gazdálkodói érdekképviseleti szervezeteket és mezőgazdasági szövetkezeteket. Emellett olyan szakpolitikai irányvonalakat dolgoz ki, amelyek elősegítik a mezőgazdaság szempontjából kedvező gazdasági környezet kialakulását, valamint a termelők, családjaik és a vidéki közösségek megélhetését és fejlődését. A WFO tagságával és partnerszervezeteivel egy globális, sok lábon álló befolyásos hálózatot alkot. Szerepe különösen felértékelődött az elmúlt időszakban, amikor a koronavírus-járvány kitörése példátlan nyomást gyakorolt a mezőgazdaságra és a termelőkre világszerte.

A közgyűlés során a WFO elnöke kiemelte, hogy a világszervezet küzd a haszonállattartás mellett, hisz annak fenntarthatóságában, valamint – üdítő kivételként az uniós kommunikációval szemben – kimondta, hogy az üvegházhatású gázok fő forrásai a fosszilis üzemanyagok és a szállítás, nem pedig az állattartás. A WFO hitet tesz amellett, hogy a hús a kiegyensúlyozott és tápláló étrend alapja, külön kiemelvén a vörös húsok elsődleges szerepét a fehérje-, cink-, B6- és B12-vitamin-ellátás biztosításában. A WFO rámutat arra, hogy az állattartás szerepe pótolhatatlan a nem megművelhető területek hasznosításában és emberi fogyasztásra alkalmatlan biomassza minőségi fehérjékké alakításában. Mindezen szempontok megjelennek a WFO jelen közgyűlése által elfogadott „A gazdálkodók útja a fenntartható élelmiszerrendszerekhez” című szakpolitikai állásfoglalásban.

A NAK felszólalásában felhívta a világszervezet figyelmét a reális elvárások szükségességére, valamennyi gazdálkodó érdekében, amely különösen aktuális most az Európai Zöld Megállapodás kapcsán kellő körültekintés nélkül kitűzött célok miatt. A NAK hangsúlyozta a közgyűlésen, hogy a vírushelyzet az egész világon megmutatta a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét; ennek jegyében kell a jövőben kiemelten kezelni minden államnak a területet.

A szervezethez való csatlakozás a NAK számára globális szinten való megjelenést biztosít, kiegészítve a Copa-Cogeca által biztosított uniós színtér adta érdekképviseleti lehetőségeket. A WFO partnerei között szerepel a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet), a WFP (Világélelmezési Program), az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet), az OIE (Állategészségügyi Világszervezet), a WTO (Kereskedelmi Világszervezet), ezekkel a szervezetekkel a WFO-n keresztül közvetlenül kapcsolatba léphet a Kamara.

A WFO a következő éves közgyűlésére a mezőgazdasági szövetkezetekkel, illetve az innovációval kapcsolatos szakpolitikai állásfoglalásokat fog kidolgozni.

 

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei