Folder Kiadványok

Kiadványok

A kamara által kiadott gazdálkodói kézikönyvek. Keresse meg tevékenységéhez kapcsolódó kézikönyvünket és töltse le PDF verzióban! 

Dokumentumok

pdf A NAK 2020 első féléves tevékenysége Popular

By Tagged in 2020, féléves, tevékenység 158 downloads

letöltés (pdf, 9.01 MB)

NAK_2020_feleves_beszamolo_online.pdf

A NAK 2020 első féléves tevékenysége

2020 első féléve minden ágazatban az előzetes tervektől eltérően alakult. Nem volt ez máshogy az agrár- és élelmiszergazdaságban sem.

A NAK első félévi tevékenységeit egy kiadványban foglaltuk össze, amely szemléletesen bemutatja, hogy számtalan esetben voltunk tagjaink segítségére, és ez a segítségnyújtás különösen felerősödött és felértékelődött a veszélyhelyzet idején.

A kiadvány megtekinthető itt is.

pdf Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek Popular

By 760 downloads

letöltés (pdf, 26.92 MB)

dísznövenyek.pdf

Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek

Mezőgazdasági kézikönyv 7. - A dísznövények, díszfák környezeti hasznossága egyre inkább a figyelem előterébe kerül. A jó minőségű, jól ápolt zöldfelületek jelentős hatást fejtenek ki a városokban, településeken élő emberek életminőségére, mindennapi tevékenységére, munkájára, egészségi állapotára. Ennek kapcsán kimondható, hogy a díszkertészek díszfaiskolai termékei, a díszkertészek zöldfelületi szolgáltatásai jelentős szerepet töltenek be közegészségügy területén. A nagyberuházásokhoz kapcsolódó mai modern zöldfelületi fejlesztések nem ok nélkül számolnak a dísznövények, díszfák, környezeti hasznával.
A „Magyar nemesítésű díszfák, díszcserjék, örökzöldek” című hiánypótló összeállítás a hazai fajtákat gyűjti egybe és mutatja be, képekkel és rövid leírásokkal.

pdf Öntözést támogató hazai és uniós ösztönzők Popular

By Tagged in öntözés 815 downloads

letöltés (pdf, 163 KB)

öntözesi közösseg.pdf

Öntözést támogató hazai és uniós ösztönzők

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét. A kiadvány egyebek közt tartalmazza az öntözési közösség elismerésének feltételeit, továbbá bemutatja az elismert öntözési közösséget támogató ösztönzőket. Ismerteti az uniós forráslehetőségeket, illetve a Nemzeti Földügyi Központ által elkészítendő környezeti körzeti terveket, amelyek kiváltják a szakhatósági engedélyeket. Az útmutató digitális változatából pedig letölthetőek azok az adatlapok, amelyek az öntözési közösségek elismerése iránti kérelemhez, valamint a környezeti körzeti tervek elkészítéséhez szükséges adatokat tartalmazzák.

pdf Földügyi szabályok változása Popular

By 8489 downloads

letöltés (pdf, 4.11 MB)

Földügyi_szabalyok_valtozasa_online.pdf

Földügyi szabályok változása

Tájékoztató kiadvány 3. – 2020. július 1-jén lép hatályba a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről és egyes földügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XL. törvény. A jogszabály 14 törvényt módosít, érintve a földügyi szabályozás egyes témaköreit is. A kamarai kiadvány célja a részarány-tulajdon megszüntetésére vonatkozó eljárás és a földügyi szabályozásban bekövetkezett változások ismertetése.

pdf Tájékoztató az öntözés-engedélyezés intézményi hátteréről Popular

By 917 downloads

letöltés (pdf, 180 KB)

Öntözés intézményi háttere_20200604.pdf

Tájékoztató az öntözés-engedélyezés intézményi hátteréről

A NAK által készített tájékoztató útmutató bemutatja az öntözés engedélyezésében résztvevő tervezőket, hatóságokat, igazgatóságokat, valamint intézményeket.

pdf Útmutató a mezőgazdasági vízdíjakról Popular

By 1316 downloads

letöltés (pdf, 78 KB)

Mezőgazadasági vízdíjak_NAK_útmutató_20200514.pdf

Útmutató a mezőgazdasági vízdíjakról

A mezőgazdasági vízhasználat után fizetendő díjak kalkulációjáról, valamint mentességi feltételeiről készített egy útmutatót a NAK.

pdf Érzékszervi vizsgálatok Popular

By 1316 downloads

letöltés (pdf, 8.83 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_erzekszervi vizgsalat online.pdf

Érzékszervi vizsgálatok

Élelmiszeripari kézikönyv 7. – Jelen kiadványunk első részében megismerkedhet az érzékszervi vizsgálatok elméleti alapjával, ágazati sajátosságaival. Részletesen bemutatjuk a szabályozás hazai és nemzetközi hátterét, a vizsgálatok általános irányelveit, a megvalósítás részleteit, illetve az eredmények kiértékelését és értelmezését.

pdf Az öntözésre alkalmas hazai vízkészletek Popular

By 1498 downloads

letöltés (pdf, 6.43 MB)

Milyen vízből lehet öntözni_20200430.pdf

Az öntözésre alkalmas hazai vízkészletek

A természetes csapadék mesterséges pótlása érdekében, a vízügyi hatóság által engedélyezett mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló területen történő, vagy a jogszabály alapján öntözhető gyepterület fenntartását biztosító vízhasználat számít öntözésnek. Az öntözésre alkalmas hazai vízkészleteket ismerteti a NAK legújabb információs ábrája.

pdf Talajtan biogazdálkodóknak II. Popular

By 2257 downloads

letöltés (pdf, 5.11 MB)

Talajtan_2.resz_online.pdf

Talajtan biogazdálkodóknak II.

Mezőgazdasági kézikönyv 6. - A második rész fókuszában a talajbiológia áll, amely nemcsak a talaj termékenysége, hanem a növényvédelem szempontjából is fontos tényező. Minden gazdálkodónak tudnia kell azt, hogy a talaj élő közeg, mely akkor funkcionál megfelelően, akkor segíti gazdáját, ha megfelelő kezelésben részesül. Fontos, hogy ellássuk szervesanyaggal, melyet a talajban lévő élőlények alakítanak át értékes humuszanyagokká, a növények táplálásához szükséges anyagokká. A talaj ezáltal kellően szerkezetes, víztartó és megfelelően átszellőzötté is válik, megteremtve a megfelelő életteret a mikrobák és a növények gyökerei számára. Az egészséges növény sokkal ellenállóbb a környezeti tényezőknek, károsítóknak, kórokozóknak. Az egészséges növény biztosítja a gazdálkodó számára a várt hozamot és minőséget.

pdf Bejelentéshez kötött rendkívüli célú vízhasználatról tájékoztató Popular

By 1727 downloads

letöltés (pdf, 405 KB)

rendkivuli_ontozes_plakat_2020_aprilis.pdf

Bejelentéshez kötött rendkívüli célú vízhasználatról tájékoztató

A NAK összefoglalója a bejelentéshez kötött rendkívüli célú vízhasználatról.

pdf Talajtan biogazdálkodóknak I. Popular

By 2944 downloads

letöltés (pdf, 6.23 MB)

Talajtan_1_resz_online.pdf

Talajtan biogazdálkodóknak I.

Mezőgazdasági kézikönyv 6. – A kiadványunk elsősorban azoknak a biogazdáknak, leendő biogazdáknak készült, akik nyitottak a „zöldebb” mezőgazdasági módszerek iránt. A kötetben természetesen olyan alapvetéseket is megfogalmazunk, melyek által a hagyományos gazdálkodásban is védhetjük, óvhatjuk környezetünket, a feltételesen megújuló erőforrásainkat, talajainkat. Ez valamennyi gazdálkodó hosszú távú és jól felfogott érdeke, hiszen a talajának megfelelő gondozásával gazdasági célkitűzéseit is realizálhatja, s könnyebben alkalmazkodhat a környezeti kihívásokhoz. Globális szinten nézve, a fenntarthatóság egyik alapkérdése talajaink védelme, termékenységük megőrzése. Célunk, hogy ehhez olyan módszereket ismerjenek meg a gazdálkodók, amelyek Magyarországon átültethetők a napi gyakorlatba. A iadványunk első részében az ökológiai gazdálkodás előírásairól, valamint az azoknak megfelelő tápanyag-gazdálkodási lehetőségekről és a leggyakrabban termesztett szántóföldi növények agrotechnikájáról olvashatnak, mely iránymutatást is megfogalmaz a növényvédelmi alapintézkedésekre.

pdf A 2020. évi egységeskérelem-beadást segítő rövid tájékoztatók Popular

By 3453 downloads

letöltés (pdf, 33.49 MB)

ek-tajekoztatok_egyben_2020.pdf

A 2020. évi egységeskérelem-beadást segítő rövid tájékoztatók

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészíttette azokat a rövid tájékoztatókat, amelyek a 2020. évi kérelembeadásban segítik a gazdálkodókat. Az információs anyagok a következő területekre térnek ki:erdősítés támogatása (ipari célú, fásszárú ültetvény telepítése; erdőtelepítés); Natura 2000 erdő támogatás; fiatal mezőgazdasági termelők támogatása; gyümölcstermesztés támogatása; hízottbika-tartás támogatása; húshasznú anyatehén tartásának támogatása; tejhasznútehén-tartás támogatása; kistermelői támogatási rendszer; ökológiai gazdálkodás támogatása; szemes és szálas fehérjetakarmány-növény termesztésének támogatása; zöldségnövény-termesztés támogatása.

pdf A takarítás kritériumai Popular

By 4551 downloads

letöltés (pdf, 6.22 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_a_takaritas_kriteriumai_nezeti.pdf

A takarítás kritériumai

Élelmiszeripari kézikönyv 6. - Élelmiszeriparikiadvány-sorozatunk újabb  kötete a takarítás témáját járja körül. Ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve  hasznos ötleteket  és tanácsokat ad a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához.
Kiadványunk komplexen foglalkozik a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig. A kapcsolódó jogi szabályozások mellett ismerteti a takarítás során használt alapvető anyagokat, eszközöket, általánosságban az üzemi takarítás követelményeit, szükséges gyakoriságát. Szót ejt továbbá a tisztítási, fertőtlenítési módokról, a takarítási utasítás és terv készítéséről, az alkalmazott takarítószerekkel szembeni követelményekről, a kezelési szabályokról.

pdf Nagy károkat okozhat a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet Popular

By 1672 downloads

letöltés (pdf, 451 KB)

NAK_Vadgazdálkodási helyzetkép_20200403.pdf

Nagy károkat okozhat a vadgazdálkodásnak a járványhelyzet

Az elhúzódó koronavírus-járványnak várhatóan komoly negatív gazdasági hatása lesz a magyar vadgazdálkodási ágazatra is, rövid és hosszú távon egyaránt – áll a NAK ágazati elemzésében.

pdf A járványügyi korlátozások hatásai az erdőgazdálkodásra Popular

By 1140 downloads

letöltés (pdf, 588 KB)

NAK_A járványügyi korlátozások hatásai az erdőgazdálkodásra.docx.pdf

A járványügyi korlátozások hatásai az erdőgazdálkodásra

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó külföldi és hazai vészhelyzeti intézkedések az erdőgazdálkodókat és az erdészeti ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozták. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a március végi információk alapján összefoglalta a főbb nehézségeket, kockázatokat, és azok mérséklésének lehetőségeit.

pdf Élelmiszeripari helyzetkép Popular

By 1105 downloads

letöltés (pdf, 689 KB)

NAK_élelmiszeripari helyzetkép_2020_02_02.pdf

Élelmiszeripari helyzetkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – az április 1-jei információk alapján – helyzetelemzést készített az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelem helyzetéről, a jelenlegi koronavírusjárvány-helyzet tükrében.

pdf A koronavírus-járvány hatásai az agráriumban - 2020. március 20. Popular

By 11560 downloads

letöltés (pdf, 521 KB)

Agrárium körkép_20200320.pdf

A koronavírus-járvány hatásai az agráriumban - 2020. március 20.

A 2020. március 16. óta a NAK folyamatosan monitorozza az ágazati szereplőket érintő problémákat, begyűjti és rendszerezi azokat. Továbbá együttműködik az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy közösen juttassák el az agráriummal kapcsolatos beavatkozási javaslatokat az operatív törzshöz és a kormány által megalakított, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoporthoz. A tájékoztatóban a március 16. és 20. közötti, agráriummal kapcsolatos tudnivalóit foglaljuk össze.

pdf A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra Popular

By 14746 downloads

letöltés (pdf, 808 KB)

A koronavírus várható hatásai az agrárgazdaságra_0316 -kész3.pdf

A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra

Jelen dokumentum célja a COVID-19, közismertebb nevén a koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásainak, kockázatainak felmérése, és azokra megoldási javaslatok nyújtása.
A vírus terjedése a gazdaság minden szektorát befolyásolja, a hatások viszont nagymértékben eltérnek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a dokumentum elkészítése során a koronavírus agráriumot közvetlenül érintő várható hatásaira szentelt különös figyelmet, azonban nem szorítkozott kizárólag csak e szektor helyzetének felülvizsgálatára, hanem a közvetett hatások miatt a nemzetgazdaság egyéb ágazatainak szempontjából is körüljárta a témát.
A NAK azzal a feltételezéssel teszi meg a javaslatait, hogy a koronavírus legfeljebb körülbelül 2 hónapos időtávon követel meg érdemi kormányzati lépéseket – azaz addigra a terjedés megáll –, így ezt követően kezdhet el a gazdaság is újra a megszokott rend alapján működni. Álláspontunk szerint ez az időszak is jelentős negatív hatással bírhat a nemzetgazdaságra, azonban várhatóan visszafordíthatatlan globális hátrányokat nem fog okozni, amennyiben a problémák kezelése időben és a megfelelő eszközökkel megtörténik; egyes területeket azonban súlyosabban is érinthet a jelenlegi helyzet.
A NAK célja jelen anyag elkészítésével az volt, hogy megvizsgálja, mely szinteken és milyen eszközökkel lehetséges a beavatkozás a koronavírus terjedése által negatívan érintett szektorok támogatása érdekében.

pdf Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb információk Popular

By 2255 downloads

letöltés (pdf, 5.17 MB)

INFOGRAPH2_HU_02-asp.pdf

Az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb információk

Lassan két éve, hogy hazai vadállományban kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát. A NAK saját eszközeivel igyekszik mindent megtenni, hogy a betegség ne terjedjen át a házisertés-állományra, illetve hogy nagyobb szerepet vállaljon a termékpályát érintő más problémák megoldásában is.  2019-ben a NAK országszerte hat helyszínen szervezett regionális rendezvényeket Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos részvételével és közreműködésével. A rendezvénysorozatot 2020-ban is folytatjuk.
A kamara nagy hangsúlyt fektet a hazai és külföldi társszervezetekkel való közös szakmai munkára és kiemelten fontosnak tartja az ágazati szereplők informálását, mozgósítását az esetleges kockázatok elleni eredményesebb védekezésre. Az afrikai sertéspestis terjesztésében az ember szerepe kiemelt, gondatlanság miatt nagy földrajzi távolságokat tehet meg. Ezért a NAK nagyon fontosnak tartja, hogy a szakmán kívül is egyszerű és érthető tájékoztatást adjon a betegségről, ezzel is segítve a magyar és európai sertéstartók, valamint állataik biztonságát!
Az infografika az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

pdf REL kisokos Popular

By 2090 downloads

letöltés (pdf, 9.30 MB)

REL_KISOKOS_web_linkelt.pdf

REL kisokos

Vidékfejlesztési kézikönyv 4. - A kiadvány a rövid ellátási láncból (REL) történő beszerzés előnyeit, a REL működési formáit, támogatási lehetőségeit mutatja be, továbbá felsorakoztat példaértékű megoldásokat is. melyek elterjedése remélhetőleg kompenzálja a globalizáció hozta negatív változásokat, egyúttal hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez és a helyi gazdaságfejlesztéshez.

pdf Laktózmentes élelmiszerek Popular

By 4522 downloads

letöltés (pdf, 6.12 MB)

laktozmentes-elelmiszerek_2020_online.pdf

Laktózmentes élelmiszerek

Élelmiszeripari kézikönyv 5. - A kamara 2018-ban felmérést végzett a laktózmentesen táplálkozók körében. Az adatgyűjtés egyik komoly tanulsága volt, hogy a kereslet és a kínálat találkozásához célzott termékfejlesztésre van szükség. A kiadványban a szakemberek ezzel kapcsolatos tanácsai (is) szerepelnek.

pdf A hűtési lánc felügyelete Popular

By 4034 downloads

A hűtési lánc felügyelete

Élelmiszeripari kézikönyv 4. - Az élelmiszeripar és -kereskedelem, de a vendéglátóipar szereplőinek is tisztában kell lenniük a hűtés, a fagyasztás és a hűtési lánc fenntartásának jelentőségével. Kiadványunk ezen gondolatiság jegyében készült, egyfajta „kapaszkodót” adva az érintetteknek.

pdf Az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők Popular

By 2284 downloads

letöltés (pdf, 6.99 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_élelmiszervalasztas_web.pdf

Az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők

Élelmiszeripari kézikönyv 3. - A NAK Élelmiszeripari Igazgatósága 2016 és 2018 között tizenhét országgal együtt egy portugál koordináció alatt működő projekt keretében mérte fel az élelmiszer-választást befolyásoló tényezők hatásának mértékét. A munka keretében 2017-ben egy hazai reprezentatív kérdőíves megkérdezést végeztünk, melynek eredményeit a jelen kötet fejezeti részletezik.

pdf Erdőtelepítés Popular

By 4050 downloads

letöltés (pdf, 45.94 MB)

erdőtelepítés_kiadvány_nyomda.pdf

Erdőtelepítés

Vidékfejlesztési kézikönyv 3. - Az erdőtelepítés és a fásítás az agrárgazdálkodók számára korábban főként egy alternatív termőföld használati lehetőségnek számított, amelynek során a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas területeket lehetett jövedelemtermelésre, illetve a birtok saját faanyagigényének kielégítésére hasznosítani. Egyre szélesebb körben tudatosul azonban, hogy a mezőgazdasági területeket behálózó erdők és fásítások egyben a termőföldek védelmét is szolgálják. A kiadvány bővebben foglalkozik a témával és hasznos tanácsokkal szolgál azoknak a gazdálkodóknak, akik erdőtelepítésre vállalkoznak.

pdf Erdészeti nemesített fajták erdősítésekhez, fásításokhoz Popular

By 3178 downloads

letöltés (pdf, 6.90 MB)

fajtajegyzek_online2.pdf

Erdészeti nemesített fajták erdősítésekhez, fásításokhoz

Vidékfejlesztési kézikönyv 2. - A kiadvány foglalkozik az erdősítések és fásítások eredményes kivitelezésével, a mezőgazdasági területek védelmével, és az ország erdősültségének, illetve fával, faállománnyal borítottságának növelésével.

pdf Kisokos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadásról Popular

By 2318 downloads

letöltés (pdf, 3.03 MB)

kisokos_mezogazd-videkfejl-szaktan.pdf

Kisokos a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadásról

Tájékoztató kisokos 1. - A kamara aktív szerepet vállal a szaktanácsadás területén. Kiadványunkban a szaktanácsadói rendszert, a szaktanácsadók és a szaktanácsadói szervezetek működését mutatjuk be, továbbá tájékoztatást adunk egyebek közt a támogatási formákról és az igénybevételi lehetőségekről.

pdf Talaj plakát Popular

By 3173 downloads

letöltés (pdf, 6.01 MB)

talaj_plakat_a3_2019_10_03.pdf

Talaj plakát

Ebben a kis plakátban jelenítjük meg Dr. Stefanovits Pál múlt században megfogalmazott, a talaj védelmét biztosító parancsolatát.

pdf A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számokban, 2018 Popular

By 3331 downloads

letöltés (pdf, 9.06 MB)

MMG_ELIP_online.pdf

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számokban, 2018

Tájékoztató kiadvány 2. - Magyarország különleges természeti adottságainak köszönhetően évszázadok óta jelentős és világszerte elismert mezőgazdasági termelést folytat, ennek megfelelően az agrárgazdaság a magyar nemzetgazdaság kiemelkedő fontosságú, stratégiai ágazata, amely jelentős hányadát a hazai élelmiszeripar dolgozza fel. Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szakmai kiadványa arra vállalkozik, hogy átfogó tájékoztatást adjon a magyar agrárgazdaság 2018-ban elért eredményeiről.

pdf The hungarian agriculture and food industry in figures, 2018 Popular

By 2707 downloads

letöltés (pdf, 7.56 MB)

mmg_elip_angol_nezeti_oldal_feltolt.pdf

The hungarian agriculture and food industry in figures, 2018

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számokban, 2018 kiadvány angol nyelvű változata.

pdf A Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer működése Popular

By 2755 downloads

letöltés (pdf, 5.40 MB)

MKR-kiadvany_online.pdf

A Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer működése

Mezőgazdasági kézikönyv 5. - A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer I. pillérét az agrárkár-enyhítési rendszer alkotja, amely a kedvezőtlen időjárási jelenségek által okozott károk kompenzálását szolgálja a rendszer tagjai számára. A biztosítási díjtámogatás, a II. pillér keretében, a termelők által önkéntesen választható biztosítási konstrukciók díja vált támogathatóvá. A II. pillér bevezetésével új biztosítási konstrukciók jelentek meg. Ezzel először vált biztosíthatóvá több, Magyarországon gyakran és jelentős mértékben pusztító kockázat, mint az aszály, a felhőszakadás, a tavaszi fagy és az árvíz. A kockázatkezelési rendszer III. pillérét pedig a 2018 májusától bevezetett országos jégkármérséklő rendszer alkotja. A kockázatkezelési rendszer további fejlesztése keretében kidolgozás alatt áll a IV. pillér, melyben tervezett intézkedésként bevezetésre kerülhet a jövedelemstabilizáló rendszer. A kiadvány az MKR legfontosabb tudnivalóit tartalmazza.

pdf Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárások Popular

By 8143 downloads

letöltés (pdf, 1.57 MB)

ontozes_nyari_A3_2019.pdf

Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárások

Az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokról készített plakát tájékoztató jelleggel készült, a 2019-ben érvényes folyamatokat rögzíti.

pdf Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem, 2018 Popular

By 2518 downloads

letöltés (pdf, 36.19 MB)

2018_mk_kiadvany_A4_print.pdf

Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem, 2018

A Magyarok Kenyere program megmutatta, mennyi segítő szándék rejlik a magyar gazdatársadalomban és e szándék mekkora energiákat képes megmozgatni egy nemzeti ügy érdekében. A kezdeményezés hozzájárul szükségben élő magyar közösségek megtartásához, megerősítéséhez, bizonyítja a nemzet összefogási képességét, az egymás iránt érzett felelősség vállalását. Büszkék vagyunk a magyar gazdákra, ezúttal is példát mutattak emberségből, magyarságból, nemeslelkűségből, mint oly sokszor a történelem során. Az áprilisi búzaszenteléstől az év végi adományozásig hosszú volt az út. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a MAGOSZ-szal való együttműködésben segítette a program folyamatainak lebonyolítását, részt vett a begyűjtési, szervezési teendők ellátásában. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program 2018-ban sikeres évet zárt, minden eddiginél eredményesebbet. A kiadvány a 2018-as eredményeket foglalja össze.

pdf Termésbecslés és állapotjelentés Popular

By 4529 downloads

letöltés (pdf, 4.06 MB)

Termésbecslés és állapotjelentés.pdf

Termésbecslés és állapotjelentés

Mezőgazdasági kézikönyv 4. – A mezőgazdasági termelés sajátosságaiból adódóan a növénytermesztés hozamait – ideértve a zöldség-, gyümölcs- illetve szőlőtermesztést is – teljes pontossággal csak a betakarítást követően tudjuk megállapítani. A betakarításra felkészülés, a szállítás, a szárítás, a tárolás vagy a forgalmazás és feldolgozás stb. szervezése azonban megkívánja, hogy a folyamatokra időben felkészüljünk. Ezt racionálisan csak akkor tehetjük meg, ha a terméseredmények várható alakulásáról már a betakarítást megelőzően is rendelkezünk információval, amely információhoz csak becslés útján juthatunk. A becslési eljárás ismerete elengedhetetlenül fontos a gyakorló szakemberek számára, a fentieken túlmenően is, hiszen a mindennapi élet produkál olyan eseteket, amikor más módon nem ismerhetjük meg a tényleges hozamot, csak becslési eljárással. Például lábon álló termést vásárolunk, vagy silózunk és a zöldtömeg mérlegelését nem tudjuk a munkafolyamatba építeni, de ugyanezt mondhatnánk a melléktermékek betakarításáról is. A felhozott esetek a mezőgazdasági termelés alapegységeinél, az üzemeknél, gazdaságoknál stb. jelentkező problémák. Ugyanakkor hasonló okokra visszavezethetően az agrárágazat felsőbb szintjein – kistérség, megye, régió, ország – is szükségesek a becslésből származó információk, amelyek akár a külkereskedelmi tárgyalásokra felkészülésnél is hasznosíthatók.

pdf Változások a földforgalmi szabályozásban Popular

By 55661 downloads

letöltés (pdf, 2.47 MB)

valtozasok_a_foldforgalmi_szabalyozasban_kiadvany_B5_jav.pdf

Változások a földforgalmi szabályozásban

Tájékoztató kiadvány 1. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Tájékoztató kiadvány” című sorozatának első példányában a földforgalmi törvény módosításait ismertetjük. A hazánk EU-csatlakozásakor biztosított tízéves moratóriumi időszak lejártát követően léptek hatályba az új földforgalmi rendelkezések. Az új rendelkezések hatályosulásával kapcsolatban az elmúlt négy évben számos gyakorlati tapasztalatot szereztünk. Ezen tapasztalatok felhasználásával készítettük elő azon törvénymódosítást, amely 2019. január 11-től hatályos. A módosítás legfontosabb céljai a helyben lakó gazdák szerepének erősítése, a versenyképesség javítása egy egészséges, stabil birtokszerkezeten keresztül, a visszaélések visszaszorítása és a termőföld magyar kézben tartása. A változások érintik többek között a helyi földbizottságok feladatait és eljárását, az elővásárlási jogosultságokat és a termőföld vétel árára vonatkozó szabályokat is.

pdf Tájékoztató mezőgazdasági őstermelők számára az értékesítés szabályairól Popular

By 15435 downloads

letöltés (pdf, 1.79 MB)

ostermeloi_szorolap_2019.pdf

Tájékoztató mezőgazdasági őstermelők számára az értékesítés szabályairól

A tájékoztató füzet a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII. 28.) Korm. rendeletben foglalt legfontosabb szabályok összefoglalásával az őstermelőknek szeretne segítséget nyújtani az értékesítési szabályok megismerésében, az őstermelői igazolvány használatával kapcsolatos tudnivalók megértésében ugyanis a szabályok be nem tartása miatt az ellenőrző hatóságok két hónaptól két évig terjedően el is tilthatják az őstermelői igazolványon szereplőket az őstermelői tevékenység végzésétől.

pdf Helyes talajvédelmi gyakorlat Popular

By 7592 downloads

letöltés (pdf, 8.50 MB)

helyes-talajvedelmi-gyakorlat_web.pdf

Helyes talajvédelmi gyakorlat

Mezőgazdasági kézikönyv 3. - A kiadvány ismerteti az egyes támogatásokban elvárt talajvédelmi kötelezések teljesítésének gyakorlati eljárásait és rávilágít a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásának azon fontos és hasznos műveleteire, melyekkel a gazdálkodó saját területén elősegítheti pl. a vízmegőrzést, mind az agrotechnika, mind a másodvetemények alkalmazásával. Bemutatja a talajok szervesanyag-tartalmának megőrzésére, növelésére irányuló praktikákat, valamint a tápanyagpótlás gazdaságosságát biztosító lehetőségeket.
A kézikönyv célja a gazdálkodók és a szaktanácsadók tudatosságának növelése, ezáltal hozzájárulva a hatékony víz- és talajvédelem gyakorlati megvalósításhoz, hogy a talajt kímélő megoldásokkal biztosíthatják gazdaságos és ugyanakkor környezetet óvó lehetőségeket, a talajok, ezáltal a víz és a tápanyag helyben tartását, az eróziós károk mérséklését.
A kiadvány kitér a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” (50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet), a "Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat" (59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet, nitrátrendelet) és a 10/2015. (III. 13.) FM zöldítési rendeletben megfogalmazott „az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlat” minimumkövetelményeinek keretrendszerében, vagy a VPAKG-ban is megfogalmazott előírások gyakorlati okára, azok megfelelő alkalmazásának gyakorlati hasznára.

pdf Agrárerdészet - A többcélú mezőgazdasági területhasználat Popular

By 4834 downloads

letöltés (pdf, 11.06 MB)

agrárerdeszeti_kiadvány.pdf

Agrárerdészet - A többcélú mezőgazdasági területhasználat

Vidékfejlesztési kézikönyv 1. - A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ,,Vidékfejlesztési kézikönyv" című sorozatának első kiadványa ez. A mezőgazdasági területek alternatív hasznosításának tárháza végtelen. Egy közülük azonban majd minden esetben felmerül, és ez a fásítás. A fásítás egyrészt önállóan is egy alternatív, illetve kiegészítő területhasznosítási lehetőséget jelent a gazdálkodó számára, másrészt pedig kézenfekvő megoldás a többfunkciós használatra szánt mezőgazdasági terület tagolására, illetve „berendezésére” is (pl. a terület lehatárolása, tagolása fasorokkal, vagy fás legelő létesítése).  Ezeknek a termelési rendszereknek a modern megnevezése az „agrár-erdészeti rendszer” vagy „agrárerdészet”.
Ebben a kiadványban igyekszünk röviden kitérni egyrészt az agrárerdészeti fásítások lehetőségére, az állami támogatásra, illetve szeretnénk hasznos ötleteket és tanácsokat adni az agrár-erdészeti rendszerekben alkalmazható egyéb jövedelemtermelési lehetőségekre.

pdf Helyi piac kisokos Popular

By 3566 downloads

letöltés (pdf, 2.90 MB)

Helyi piac kisokos.pdf

Helyi piac kisokos

A tájékoztató kisokos elsősorban a termelői piacon értékesítőknek és a piacot üzemeltetőknek szól, feltüntetve benne a vonatkozó jogszabályokat. A kiadvány segítséget nyújt az értékesítési szabályok megismerésében, a helyi termelői piacon történő vásárlásban, a piacok közötti különbségben, valamint a piacnyitási és üzemeltetési kérdésekben.

pdf Gluténmentes élelmiszerek Popular

By 12724 downloads

letöltés (pdf, 9.51 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_gluten.pdf

Gluténmentes élelmiszerek

Élelmiszeripari kézikönyv 2. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Élelmiszeripari kézikönyv" című sorozata keretében készítette el újabb kiadványát.
Növekvő fogyasztói kereslet mutatkozik napjainkban a gluténmentes élelmiszerek iránt. A diétára szorulók igényeinek kielégítéséhez szigorú előállítási körülményeknek és szabályozási feltételeknek kell megfelelniük a készítőknek. Ezek megismeréséhez kíván segítséget nyújtani kiadványunk. Emellett arra törekedtünk, hogy minél szélesebb kitekintésben járjuk körbe a témát, annak érdekében, hogy az élelmiszer-előállítók az igényeknek minél magasabb szinten meg tudjanak felelni, illetve termékkínálatukat megfelelően tudják alakítani. Az élelmiszeripar szereplőinek a piaci trendekről, a gluténmentes élelmiszerek előállítására, jelölésére vonatkozó szabályokról és a fejlesztési lehetőségekről egyaránt tájékoztatást adunk.

A téma fontosságára tekintettel a NAK 2017-ben nagyszabású felmérést végzett a gluténmentesen táplálkozók körében (ennek eredményét is összefoglaltuk a kötetben), többek közt étkezési, vásárlási szokásaikra, termékigényeikre rákérdezve. Az adatgyűjtés egyik komoly tanulsága volt, hogy a piaci kereslet és kínálat találkozásához még inkább megfelelő termékfejlesztésekre van szükség, amik a konkrét elvárásokhoz illeszkednek. Kiadványunkban mindehhez szakemberek adnak hasznos, gyakorlatias tippeket.

Hogy az elmélet és a gyakorlati tapasztalatok is megjelenjenek, egyetemi oktatót, dietetikust, lisztérzékenyeket tömörítő szervezet vezetőjét, élelmiszer-fejlesztésben aktívan résztvevő szakembert is felkértünk: osszák meg velünk ismereteiket, tapasztalataikat. Illetve rajtunk keresztül a gazdálkodókkal, élelmiszer-előállítókkal és -kereskedőkkel, a vendéglátóegységekkel, a fogyasztókkal.

pdf Tájékoztató a magyar szőlő-szaporítóanyagról Popular

By 2476 downloads

letöltés (pdf, 3.91 MB)

szoloszaporitas_szorolap_2018-11-07.pdf

Tájékoztató a magyar szőlő-szaporítóanyagról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Szőlő Szaporítóanyag Szövetséggel együttműködve háromnyelvű (magyar-angol-orosz) összefoglaló jellegű rövid tájékoztatót készített. A szórólap célja, hogy a potenciális nemzetközi piacok figyelmét felhívja a jó minőségű, európai előírásoknak megfelelő magyar szőlő-szaporítóanyagra.

pdf Élelmiszeripari alapfogalmak II. Popular

By 13294 downloads

letöltés (pdf, 7.13 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_alapfogalmak2_165x230_online.pdf

Élelmiszeripari alapfogalmak II.

Élelmiszeripari kézikönyv 1. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ,,Élelmiszeripari kézikönyv" című sorozata keretében készítette el élelmiszeripari alapfogalmakat ismertető kétkötetes kiadványát. A hazai élelmiszer-gazdaság meghatározó szereplőjeként hivatásunk a kamarai tagság tevékenységének, hatékonyságnövelésének segítése. Ennek jegyében állítottuk össze ezen hiánypótló köteteket is, melyek szakmai alapossággal tartalmazzák az élelmiszeripar több száz alapfogalmát. Mindennek összefoglalásában egyetemi oktatók és meghatározó vállalatoknál tevékenykedő szakemberek működtek közre – ezzel garantálva az elmélet és a gyakorlat összhangját. Az alapfogalom-gyűjtemény az élelmiszeripar részterületeinek széles körét fedi le, az élelmiszer-
előállítás minden főbb lépésének fogalmait külön fejezet tárgyalja. A különböző szakágazatok, az élelmiszer-csomagolás és a -marketing területének vonatkozó kulcsszavait további definíciók egészítik ki, például a táplálkozás-élettan és az élelmiszer-biztonság témájában. A jogszabályi háttéren is alapuló fogalmak egyféle ágazati jogszabálygyűjteményt is adnak, ami meggyőződésünk szerint az élelmiszer-előállítóknak hasznos segítséget jelent mindennapi munkájuk során.

pdf Élelmiszeripari alapfogalmak I. Popular

By 8114 downloads

letöltés (pdf, 9.64 MB)

elelmiszeripari-kezikonyv_alapfogalmak1_165x230_online.pdf

Élelmiszeripari alapfogalmak I.

Élelmiszeripari kézikönyv 1. – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ,,Élelmiszeripari kézikönyv" című sorozata keretében készítette el élelmiszeripari alapfogalmakat ismertető kétkötetes kiadványát. A hazai élelmiszer-gazdaság meghatározó szereplőjeként hivatásunk a kamarai tagság tevékenységének, hatékonyságnövelésének segítése. Ennek jegyében állítottuk össze ezen hiánypótló köteteket is, melyek szakmai alapossággal tartalmazzák az élelmiszeripar több száz alapfogalmát. Mindennek összefoglalásában egyetemi oktatók és meghatározó vállalatoknál tevékenykedő szakemberek működtek közre – ezzel garantálva az elmélet és a gyakorlat összhangját. Az alapfogalom-gyűjtemény az élelmiszeripar részterületeinek széles körét fedi le, az élelmiszer-
előállítás minden főbb lépésének fogalmait külön fejezet tárgyalja. A különböző szakágazatok, az élelmiszer-csomagolás és a -marketing területének vonatkozó kulcsszavait további definíciók egészítik ki, például a táplálkozás-élettan és az élelmiszer-biztonság témájában. A jogszabályi háttéren is alapuló fogalmak egyféle ágazati jogszabálygyűjteményt is adnak, ami meggyőződésünk szerint az élelmiszer-előállítóknak hasznos segítséget jelent mindennapi munkájuk során.

pdf Zöldtrágyázás Popular

By 6957 downloads

letöltés (pdf, 5.00 MB)

zoldtragyazas_online.pdf

Zöldtrágyázás

Mezőgazdasági kézikönyv 2. - Az Európai Bizottság javaslata alapján 2020 után a zöldítés megszűnne, azonban ez nem azt jelentené, hogy csökkennének a gazdálkodók terhei. Sőt, a közvetlen kifizetések előfeltételeként az eddigieknél is szigorúbb környezeti és éghajlatvédelmi követelményeket szabna az EU. Fontos tehát, hogy a termelők tisztában legyenek azokkal a módszerekkel, amelyek segítségével megva­lósítható a környezettudatos gazdálkodás. Ilyen a jelen kézikönyvben ismertetett zöldtrágyázás is. Kiadványunkban részletesen bemutatjuk a zöldtrágyázás hatásait, valamint hasznos tanácsokat adunk a növények kiválasztásához és termesztéséhez. 

pdf Halegészségügy, halbetegségek Popular

By 21732 downloads

letöltés (pdf, 5.79 MB)

halegeszsegugyi_kiadvany_online.pdf

Halegészségügy, halbetegségek

Mezőgazdasági kézikönyv 1. - Kiadványunk elsősorban a haltermelők és horgászvízkezelők számára íródott mint segédanyag, azonban hasznos segítséget adhat az állatorvosoknak, valamint hallal foglalkozó zoológusoknak is. Jelen kiadvány segítségével felismerhetőek egyes halakat érintő megbetegedések, valamint fontos információkat tartalmaz a megelőzéssel, védekezéssel és gyógykezeléssel kapcsolatban. A kiadvány ismerteti a legújabb kutatási eredményeket, amit felhasznál a javasolt gyógykezeléseknél, hangsúlyozva a megelőzésen alapuló védekezést.

pdf Tájékoztató a 2020 utáni közös agrárpolitika várható kereteiről Popular

By 8017 downloads

letöltés (pdf, 2.18 MB)

KAP_NAK_2018-06-11_online.pdf

Tájékoztató a 2020 utáni közös agrárpolitika várható kereteiről

A KAP 2013-as reformját követően a 2020 utáni új KAP kialakításának első lépése a 2017. február 2-án az Európai Bizottság által a szakpolitika egyszerűsítésére és korszerűsítésére irányuló nyilvános konzultáció volt. A konzultáció során megállapítást nyert, hogy a válaszadók egyszerűbb, rugalmasabb politikára, a gazdálkodók számára megfelelő szintű jövedelem biztosítására, illetve a környezet- és éghajlatvédelem új kihívásaira szeretnének válaszokat látni.
A konzultáció eredményei fontos alapját képezték a 2017. november 27-én megjelent, „Az élelmiszer-ágazat és mezőgazdaság jövőjéről” szóló bizottsági közlemény. Majd 2018. május 2-án megjelent az EB 2021 és 2027 közötti Többéves Pénzügyi Keretre (MFF) vonatkozó javaslata.
A 2018. június 1-jén megjelent jogalkotási javaslatok tartalmazzák az új, 2020 utáni KAP alapvető politikai paramétereit, mint a KAP célkitűzéseit, intézkedések körét és az alapkövetelményeket. Ebben a kiadványban a gazdálkodók számára legfontosabb várható változásokat foglaljuk össze.

pdf Erősödő agrár- és élelmiszer-gazdaság, jólétében gyarapodó vidék Popular

By 6395 downloads

letöltés (pdf, 5.36 MB)

Erősödő agrár- és élelmiszergazdaság jólétében gyarapodó vidék_2018.pdf

Erősödő agrár- és élelmiszer-gazdaság, jólétében gyarapodó vidék

Ezt a dokumentumot nem véletlenül nem nevezzük stratégiának. Nem az ágazatokat vesszük sorra, és nem prognosztizálunk, hogy várhatóan mi történik majd a következő évtizedekben. Ehelyett a fejlődést akadályozó tényezőket próbáljuk feltérképezni és beazonosítani, és ami még ennél is fontosabb, megoldási javaslatokat kínálunk. Ezek megvalósítása több éves tudatos munkát igényel, azonban hosszú távra előrevetítheti a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság fejlődését.

pdf Zöldítés a gyakorlatban - gazdálkodói segédlet Popular

By 16962 downloads

letöltés (pdf, 4.24 MB)

zoldites_segedlet_2018.jpg.pdf

Zöldítés a gyakorlatban - gazdálkodói segédlet

A gazdálkodói segédlet célja, hogy a zöldítési feltételek gyakorlatban történő teljesítésének jobb megértését segítse és gyakorlati iránymutatást adjon az aktualizált, 2018-as zöldítési kézikönyvben található információkhoz.

pdf Kölcsönös megfeleltetés gazdálkodói kézikönyv Popular

By 15824 downloads

Kölcsönös megfeleltetés gazdálkodói kézikönyv

A Kölcsönös Megfeleltetés követelményeinek ismerete alapvető fontosságú a mezőgazdasági támogatások szempontjából, hiszen az előírások betartása a területalapú támogatásoknak is alapfeltétele. Ezek a szabályok többek között a környezet és a talaj védelmére, a növény- és állategészségügyre, élelmiszer-biztonságra és az állatjólétre vonatkoznak. A kézikönyv bemutatja Kölcsönös Megfeleltetés követelményrendszerét és annak legfontosabb változásait. A KM rendszere a KAP szerves részét képezi, ezért azt minden uniós tagállamnak fenn kell tartani és összhangba kell hoznia a zöldítés követelményeivel. A 2018 elején frissített kiadvány tartalmazza az aktuális, vonatkozó jogszabály-módosításokat is, hogy a gazdálkodók pontos információval rendelkezzenek az előírásokról.

pdf Zöldítés gazdálkodói kézikönyv Popular

By 35268 downloads

letöltés (pdf, 26.00 MB)

NAKZoldites2018.pdf

Zöldítés gazdálkodói kézikönyv

A zöldítés szorosan kapcsolódik a területalapú támogatások igényléséhez, ezért a zöldítéshez kapcsolódó alapismeretek mára nélkülözhetetlenek a gazdálkodás során. A Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv 2018-as, aktualizált változatának célja, hogy a legapróbb részletekig segítse Önt a követelmények betartásában. A kézikönyvben igyekeztünk minden olyan információt összegyűjteni, rendszerezni, és közérthetően bemutatni, amelyek segítséget adnak abban, hogy minden érintett gazdálkodó és érdeklődő a lehető legtöbb szakmai és technikai információ birtokában tudjon felkészülni a zöldítéssel kapcsolatos szabályozási követelményekre és támogatási lehetőségekre.

pdf Tájékoztató a vizjogi engedélyezési eljárásokról Popular

By 6068 downloads

letöltés (pdf, 1.90 MB)

vizjogi_engedélyezési_eljárások.pdf

Tájékoztató a vizjogi engedélyezési eljárásokról

Az OKF által kiadott vízjogi engedélyezési eljárásokról szóló tájékoztató kiadvány tartalmazza az elvi vízjogi engedélyezéssel, a vízjogi létesítési engedélyezéssel, a vízjogi üzemeltetési engedélyezéssel és a vízjogi megszüntetési engedélyezéssel kapcsolatos aktuális tudnivalókat.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei