NAK portál

A 2020. november 11-től hatályos kijárási tilalom nem vonatkozik a munkavégzés esetére, továbbá a munkavégzés helyére, illetve onnan a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés idejére, de ezen eseteket okirattal igazolni kell. Az okirat tartalmi követelményeit a közbiztonságért felelős miniszter a kormány…

Jövő évtől kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások, miután a parlament 174 igen szavazattal, 6 tartózkodással, ellenszavazat nélkül elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett törvénytervezetet.

 • Az Európai Unióban a korábbi hetekhez hasonló tendenciát követett a bárányárak alakulása. A nehézbárány-árak emelkedése a 47. héten tovább folytatódott, a könnyűbárány-árakban pedig ismételten csökkenés volt tapasztalható.

 • A 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet alapján 2020. november 4-től veszélyhelyzet van érvényben Magyarországon. A Magyar Államkincstár, mint a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynöksége egyes helyszíni vizsgálatok végrehajtásától – uniós jogszabályi felhatalmazás híján – a veszélyhelyzet idején sem tud…

 • A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az elemzés a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglalja össze. Európa nagyobb részén ideálisan alakult az idő az őszi kalászosok vetésére és…

 • A közelmúltban több európai országban is azonosították, elsősorban vadmadarakban, a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai Magyarországot is érintik, ezért az országos főállatorvos azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását.

 • Megjelent az NAIK-AKI idei második tájékoztató jelentése az őszi munkákról, amely az őszi mezőgazdasági munkák 2020. november 13-i helyzetét mutatja be.

A kamarai ügyfélszolgálati, falugazdász-, illetve TISZ-irodák megszokottól eltérő novemberi nyitva- illetve zárvatartási időszakjait külön ismertetjük. Az alábbi lista folyamatosan frissül.

Mivel a NAK hagyományos őszi pályaorientációs programsorozata elmarad, így az agrárszakképzésben érintett szakképző intézmények pályaválasztást segítő nyílt napi eseményeit egy összefoglaló táblázatban adjuk közre.

Magyar és angol nyelvű üzleti partnerkeresési platformot hozott létre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a helyi, V4 és Kárpát-medencei vállalkozók üzleti közösségének erősítésére.

 • Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

 • Már érkeznek az árusítóhelyekre a karácsonyi fenyők, amelyek forgalma az idén 15 milliárd forintra nőhet a tavalyi mintegy 12 milliárdról, az emelkedést az átlagárak növekedése mellett a műfenyők arányának emelkedése is magyarázza.

 • Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének és dr. Mártonffy Béla, a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya elnökének podcast beszélgetése a magyarországi kertészeti ágazat helyzetéről.

 • Tíz százalékkal, 9-9,5 milliárd forintra csökkenhet idén a karácsonyi szezonhoz köthető édességek forgalma, a belföldi édességpiacon pedig 5-6 százalékos visszaesésre számítanak idén az előző évek 250-260 milliárd forintos teljesítménye után – közölte a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

 • Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.

 • Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy a lakosság és az élelmiszeripar szereplői közül is minél többen…

 • Az uniós kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) tevékenységeket támogató Horizont 2020 program ez év végén befejeződik, ám 2021-től ugyanez Horizont Europe néven folytatódik tovább a következő EU-s költségvetési ciklusban. A véget érő időszak hazai, agrár- és élelmiszeripari vonatkozású KFI eredményeit…

 • 2020. december 3-ig lehet jelentkezni a „Generációk közötti tudásátadás a szervezetekben – jó gyakorlatok” című pályázatra, amelyre agrárvonatkozású témákat is várnak.

 • A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közös online szakmai tanácskozást szervez „EU HORIZONT EURÓPA Európai Partnerségek” címmel, 2020. december 1-jén.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

tagdíjbevallás 2020

tagdíjbevallás 2020 – könyvelőknek

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei