A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve – a kukoricát és az őszi búzát követően – már az őszi káposztarepcét is bevonta a fajta-összehasonlító kísérletek körébe.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve idén első alkalommal őszi káposztarepcénél is végzett posztregisztrációs, kisparcellás fajta-összehasonlító vizsgálatokat, hogy segítse a gazdálkodókat a fajtaválasztásban. A kísérleteket a búzához és a kukoricához hasonlóan a NÉBIH munkatársai végzik az országos kísérleti hálózatban.

A kísérlet során 14 fajtatulajdonos összesen 25, 6 korai és 19 középérésű hibridjét vizsgálták. A kísérleteket hazánk 8, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén (Abaújszántón, Eszterágpusztán, Gyulatanyán, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szarvason, Szombathelyen, Újfehértón) állították be. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a termelők olyan hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket.

A repcét idén rendkívül hátrányosan érintette az időjárás, az országos termésátlag közel 20, a termésmennyiség pedig több mint 10 százalékkal maradt el a tavalyitól. Emiatt a fajta-összehasonlító vizsgálatok arra is választ adhatnak, hogy mely hibridektől várhatók jó eredmények az idén tapasztalt kedvezőtlen körülmények között.

A vizsgálatok eredményei elérhetők a NAK és a VSZT portálján.

Budapest, 2020. augusztus 19.