Környezetgazdálkodás

A sorozat a hazai bányászati termékek és ásványi nyersanyagok mezőgazdasági felhasználásának lehetőségeit mutatja be. Második cikkünkben tovább részletezzük, hogy mely hazai bányászati termékek és ásványi nyersanyagok alkalmazhatósága segítheti a talajaink megfelelő szerkezetességének, tápanyag-gazdálkodásának, vízmegőrzésének javítását.


Korábbi cikkeinkben is ismertettük termőföldjeink, gazdaságunk termékeny talajának fontosságát, annak szükség szerinti védelmének lehetőségeit, esetileg kondíciójának javítását. Az azonos címmel megjelentetett előző írásunkban a talaj kémhatásával, a meszezéssel kapcsolatos ismereteket taglaltuk. Jelen esetben tovább részletezzük, hogy mely hazai bányászati termékek és ásványi nyersanyagok alkalmazhatósága segítheti a talajaink megfelelő szerkezetességének, tápanyag-gazdálkodásának, vízmegőrzésének javítását. Költségigénye miatt alkalmazásuk nem széleskörű, de megfontolásra érdemes akár lokális problémák feloldására, kiskerti ill kertészeti kultúráknál, erdőtelepítéseknél is.

Melyek is ezek az anyagok, a teljesség igénye nélkül?

  • A szervesanyag-bevitelre alkalmas ásványi anyagok (tőzeg, lápföld, alginit, lignitpor).

  • A talajok tápanyag-gazdálkodását az ionháztartás és a vízgazdálkodás oldaláról javító ásványi anyagok (bentonit, kaolin, illit, riolittufa, zeolit, kálitufa etc.).

Persze ezen anyagok komplexen kihatnak a talaj jellemzőire, hiszen a szervesanyag bevitellel javítjuk a talajok vízgazdálkodását is, mert a szervesanyag tömege hússzorosának megfelelő mennyiségű vizet képes visszatartani. Hatása ezért komplex (tápanyagmegkötésben is jelentős szereppel bír).

Jelmagyarázat: kék: meszezésre alkalmas anyagok; piros: szerves anyagban gazdag ásványi anyagok; zöld: változatos összetételű, ionháztartás javításra alkalmas anyagok; szürke: vulkanikus üveg;
* elsősorban nem a mezőgazdaságban hasznosítható ásványi nyersanyagok. Forrás: MBFH

A szervesanyag-bevitelre alkalmas anyagok:

  • lignitpor: Szikesek és meszes homoktalajok javítására alkalmas. A hamu alkotórészek között található szulfát és kalcium adja a talajjavító hatását. Kalciumvegyületekkel gipszet képez, ezért gipsz pótlására is felhasználható.

  • zeolit őrleményei: Jelentős mennyiségű káliumot, foszfort, valamint nyomelemet tartalmaznak. Javítják a talaj vízháztartását is. (A szántott réteget zeolittal dúsítva 30-40%-kal nagyobb víztartalom érhető el, különlegesen a laza, könnyen kiszáradó homokszövetű talajokon. Elsősorban a háztáji gazdaságok, házi kertek, kertészetek üveg és fólia alatti termesztési közegek adalék-, ill. javítóanyaga Állattartó telepeken a trágyába keverve a szaghatást jelentősen mérséklik.

  • riolittufa – vulkáni hamu – és a kálitufa (Káliumtartalmú riolittufa, K2O tartalom minimum 5%): Az őrlemény javítja a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait, biztosítja a makro-, mikro- és nyomelem szükségletét (4-5 évenkénti szerves trágya pótlás javasolt, tartamhatása 8-10 év). Ioncserélő képessége révén a semleges pH tartomány felé mozdítja a talaj kémhatását. A talajok művelése tavasszal korábban kezdhető, a kötött talajok szerkezete könnyebbé válik, így energia megtakarítással is lehet számolni. Növeli a növények gyökérfejlődését, a tápanyag-hatékonyságot. A riolittufa felhasználási területei: szervestrágya kezelés (25-30%-kos arányban keverve, alul vagy felülterítéssel), de hasznosítható alomanyagként, forgatás nélküli komposztálásnál és szennyvíziszap kezelésére. Az állattartás során a bűz- és fertőzésmentes környezet kialakítása biztosított, mert a riolittufa köti a biogéngázokat.

  • alginit: Az alginit lemezes, omlékony, mállékony őrlés nélkül használható anyag. Az alginit egy alga biomasszából és agyaggá elmállott vulkáni porból, tufából álló üledékes kőzet. 10-12% humuszt, 20-22% meszet, jelentős mennyiségű agyagásványt, valamint foszfort, káliumot, nitrogént és mikroelemeket tartalmaz. Legnagyobb előnye és jelentősége a hatóanyagok komplexitásának van. Elsősorban a kis termékenységű, laza „silány” homoktalajok tápanyagellátására és javítására alkalmas. Még gazdaságosabb lehet az alginit felhasználása, ha homoki erdő, szőlő és gyümölcsös telepítéséhez starterként alkalmazzák. Igen jó indítóanyag, amely jó tápanyagforrást és vízháztartást biztosít. Igen jelentős alkalmazási területe lehet pl. istállótrágyák érleléséhez, komposzt készítéshez, virágföld-keverékekhez stb.).

  • meszes lápföld: Hazai síkláp területeinken gyakran előforduló javítóanyag. Hatóanyag-tartalma kicsi (20–30% CaCO3), így csak a lelőhely közelében használható fel gazdaságosan. Szervesanyag-tartalma 5–15%, ez a tulajdonsága különösen kolloidokban szegény, laza talajok javítására teszi alkalmassá.

Fontos, hogy termőföldön csak a NÉBIH engedélyokiratával rendelkező talajt javító anyagok használhatók fel.

 

NAK / Sztahura

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése