Koronavírus

A koronavírus-járvány kapcsán hozott hitelvisszafizetési moratórium bevezetése érinti a „Földet a gazdák!” programban részt vett agrárkamarai tagokat is. Aki élni kíván a lehetőséggel, annak automatikusan meghosszabbodik a hitelidőszaka, aki nem szeretne élni vele, annak erről a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felé nyilatkoznia szükséges.


A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) a közelmúltban – az MNB-NHP Földvásárlási Hitelprogram keretében – létrejött 4353 darab kölcsönszerződéssel, összesen 114 milliárd forint kihelyezett kölcsönösszeggel finanszírozta a „Földet a gazdák!” programban részt vevő, agrárkamarai tagsággal rendelkező őstermelő és egyéni vállalkozó gazdák földvásárlását.  A koronavírus-járvány miatt hozott első kormányzati intézkedések egyike volt a hiteltörlesztési moratórium bevezetése – azaz a banki ügyfelek fizetési haladékot kapnak 2020. december 31-ig az eredeti szerződésből eredő tőke- kamat-, illetve díjfizetés kötelezettségei teljesítésére –, és ez a rendelkezés vonatkozik a földvásárlási hitelekre is.

Az MFB internetes oldalán közzétette a hiteltörlesztési moratóriummal élni kívánó, illetve a visszafizetést folytatni akaró gazdák számára a tudnivalókat. Ezek közül emeljük ki a legfontosabbakat.
-    A bank a fizetési moratórium alatt mindenkinek továbbra is megküldi a szerződés eredeti feltételei szerint esedékessé váló kamatfizetésről és tőketörlesztésről szóló fizetési értesítőt.
-    Amennyiben a gazdálkodó úgy dönt, hogy nem kíván élni a fizetési moratóriummal és a fizetési kötelezettségeit teljesíti, akkor teljesítéseit a bank jóváírja a szerződés eredeti feltételei szerint. Ebben az esetben nem kerül sor a szerződés futamidejének a kormányrendeletekben foglalt meghosszabbítására, és elkerülhető a hosszabb futamidő miatt felmerülő többlet kamatköltség. Ez esetben az érintett ügyfélnek legkésőbb 2020. április 30-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címére elküldött levélben nyilatkoznia kell arról, hogy nem kíván élni a moratóriummal.
-    Amennyiben a gazdálkodó úgy dönt, hogy igénybe veszi a moratóriumot, akkor a fizetési moratórium időtartama alatt esedékessé vált, valamint az eredeti szerződés szerint a fizetési moratórium lejárta után esedékessé váló kamat- és tőketartozást együttesen kell megfizetnie úgy, hogy azok együttesen sem haladhatják meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. Ez esetben a futamidő a fizetési moratórium időtartamát meghaladó mértékben is meghosszabbodhat és többlet-kamatköltséggel járhat. Az ügyfélnek ilyenkor nincs teendője, a bank a hivatkozott kormányrendeletekben meghatározott módon kezeli a szerződését.
-    A fizetési moratórium időtartama alatt is lehetőség van a tőketartozás részleges vagy teljes előtörlesztésére, függetlenül attól, hogy a fizetési kötelezettségeit az eredeti szerződés szerint teljesíti, vagy él a fizetési moratóriummal. Az előtörlesztési szándékot külön jelezni kell a banknak egy ún. előtörlesztési értesítő megküldésével.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a földvásárlási hitelügyletben érintett tagjait, hogy valamennyi gazdasági körülményeiket mérlegelve döntsenek, és tegyenek eleget a bank által megfogalmazott kéréseknek.

 

(NAK)
 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei