Mezőgazdasági termelés

Az év közepén, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, döntött a szaktárca, hogy szeptember 30-ig szankciómentes időszakot biztosít az onlineszámlaadat-szolgáltatásra. Közel félmillió vállalkozás élt az időszakban a feltételül szabott regisztrációval. A NAV október 1-től már ellenőrzi az online rendszer használatát.


A NAK még a nyár folyamán - elsősorban az agrár- és élelmiszeripari társaságok tevékenységének megkönnyítése érdekében – kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál (PM), hogy az onlineszámlaadat-szolgáltatásra való átállást követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az azonnali szankcionálás helyett hagyjon lehetőséget a gazdálkodóknak a rendszer megtanulására és használatára.  A jelzést kedvezően fogadta a tárca, így döntése értelmében a NAV 2020. július 1. és szeptember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosított a zökkenőmentes átállásra, amelynek egyetlen feltétele volt: az onlineszámla-rendszerbe történő regisztráció.

Mint a PM közölte, a nyári bejelentés óta duplájára, több mint félmillióval nőtt az online rendszerben regisztráltak száma: eddig ugyanis már több mint 940 ezren regisztráltak, akkor még csak 420 ezer vállalkozás szerepelt az adóhivatali nyilvántartásban. A minisztérium szerint 2019-ben még csak a 100 ezer forint feletti áfa-tartamú számlákat látta az adóhivatal, október 1-től viszont a gazdálkodók közti relációkban már minden vállalkozóét, még az áfában alanyi mentességet választókét is látni fogja.

Szeptember 30-a után emiatt a NAV kockázatelemzőinek lényegesen több adat áll majd a rendelkezésre. Az első nagyságrendi ugrás már nyáron érezhető volt. Júliusban ugyanis több mint tízszeresére nőtt a beérkező online számlák száma, 22,8 millióra, előtte havonta, átlagosan 2,1 millió volt. Makrogazdasági és költségvetési szempontból is jelentős tételről van szó, hiszen csak a 2018. július 1-e és 2020. július 31-e közötti időszakban átlagosan, havonta 1200 milliárd forintnyi áfáról szóltak a beküldött számlák.

2021. második félévétől mintegy félmillió vállalkozás részére a NAV elkészíti az áfabevallás tervezetét. Ez a segítő-támogató szolgáltatás, amelynek a lehetőségét az online számlázás teremti meg, példaértékű modellé válhat jövőre az Európai Unióban is.


(NAK/PM) (illusztráció: NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése