Országos hírek

Gyepgazdálkodási munkacsoportot hozott létre az Agrárminisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége részvételével és kezdeményezésére annak érdekében, hogy elősegítse a hazai gyepek jobb hasznosítását és a gyepgazdálkodás színvonalának emelését – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az államtitkár kitért arra, hogy gyepeink állapota közel 18 ezer állattartó gazdálkodó munkáját befolyásolja, hiszen a húsmarha- és juhtartás eredményessége szorosan kapcsolódik a gyepgazdálkodás eredményességéhez. A legeltetés és kaszálás színvonala központi kérdés az állatok takarmányozásában. A húshasznú tehénlétszám erőteljes növekedése napjainkra meghozta a legeltetés térhódítását, a juhtartás hagyományosan komoly gyephasználó, ezért került elő a téma gondozásának szükségessége.

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a hazai gyepek jelentős természetvédelmi értéket jelentenek, mintegy felük védettséget élvez. A klímaváltozás már jelen lévő negatív hatásai miatt is kulcskérdéssé válik gyepeink jó állapotban tartása, hiszen a gyakorlatban reagálni kell a mind hosszabb vízhiányos időszakokra. A hazai kutatások során azt találták, hogy az extenzív, legeltetésre alapozott állattenyésztés kedvező csapadékellátottság mellett egyértelműen klímabarát. A mérések alapján az üvegházhatású gázok kibocsátását (a legelő, kaszáló és a téli szállás szintjén) a legelő növényzetének szén-dioxid-felvevő kapacitása képes volt ellensúlyozni.

A most megalakult munkacsoport a természetvédelmi szempontokkal összeegyeztethető megoldásokat keres, hiszen a gazdálkodás és a gyepek jó ökológiai állapota közötti egyensúly megtalálása mindenkinek érdeke.

A munkacsoport munkájába a témával foglalkozó szakmai műhelyek, kutatók, háttérintézmények is részt vesznek annak érdekében, hogy a szakmailag lehető legjobb javaslatok születhessenek meg, eredményeit pedig mind a gazdálkodók, mind a támogatáspolitika hasznosítani tudja - emelte ki az államtitkár.

Az AM–MÁSZ–NAK Gyepgazdálkodási Munkacsoportban a minisztériumot dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár, Papp Zsolt György helyettes államtitkár, Nagy Attila főosztályvezető, Madarász István osztályvezető, Kinorányi Éva tervezési referens, Dani István takarmánynövény-referens, a MÁSZ–NAK oldalt Kovács-Mesterházy Zoltán, Mozsgai József, dr. Nagy Géza, Papp Gergely, dr. Tasi Julianna és dr. Wagenhoffer Zsombor képviselik.

Országos gyepművelési kísérletek tervezésén dolgoznak, erről egyeztetnek. A Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen eddig 30 gazdálkodó jelentkezett, akik gyepterület és gépi munka rendelkezésre bocsátásával segítenék az országos, több gyeptípusra kiterjedő kísérlethálózat létrejöttét.

Elkészítették az országos gyepstratégia tervének vázlatát. Jelenleg a részletes kimunkálás zajlik, ezt követően vitára bocsátják a dokumentumot a véglegesítés előtt.

A munkacsoport kéri a legelőket, réteket művelő, legeltetéses állattartást folytató gazdálkodókat, figyeljék a Magyar Állattenyésztők Lapjában és a MÁSZ honlapján rendszeresen megjelenő tudósításokat, híreket, továbbá aktívan vegyenek részt javaslataikkal, hozzászólásaikkal a szakmai előterjesztések kidolgozásában, jobbításában.

A munkacsoport elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

(AM Sajtóiroda/MÁSZ)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei