Országos hírek

jégkárBEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. június 6. és 19. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

Az elemzési időszak első felében több front követte egymást, melyek hatására jégveszélyes zivatarfelhők is érkeztek hazánkba. Ugyanakkor az ilyen (nem szupercellás) típusú zivataroknál a jégkármérséklő rendszer hatékonyan tud védekezni, így ennek is köszönhetően csak kisebb méretű jég hullott. Az időszak második felében egy antickilon helyeződött fölénk, melynek köszönhetően nyugodtabb időjárásban volt részünk. A vizsgált időszak alatt az időjárás 8 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma június 6. és 19. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban június 6. és 19. között

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

 

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján június 6. és 19. között

 

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

 

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján június 6. és 19. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Június 8-án hidegfront érte el hazánk térségét, ami záporok, zivatarok formájában nagyobb mennyiségű csapadékot is hozott magával az ország nyugati részére. A főváros és környéken kiadós felhőszakadással kísért zivatarok mostak el több települést. Tatabánya és Dorog térségén is nagy mennyiségű csapadék hullott le rövid idő alatt, Dunakeszi utcáit is elöntötte a víz a felhőszakadás után (5. kép).

 

5. kép Dunakeszi utcáit is elöntötte a víz a felhőszakadást követően június 8-án

 

Június 9-én az országban több helyen kísérte a zivatarokat viharos erejű szél, kisebb méretű jég, illetve villámárvizek is kialakultak. A szélviharokat okozó szupercellák mellett szinte egyhelyben álló cellák is létrejöttek, néhol rendkívül nagy mennyiségű csapadékot okozva. A villámárvizek a legnagyobb kárt a Dunakanyarban okozták, ahol 62 mm csapadék hullott le. Ezen a környéken a vonatközlekedésben okozott károkat a vihar, melyek javítását a MÁV csak szeptemberi helyreállítási idővel tudta vállalni. A legtöbb csapadékot Kaposvár és Dombóvár térségében mérték (6. kép), ahol 74 mm hullott. Szintén jelentős károk keletkeztek Budapesten, a belvárosban lehullott 44 mm, illetve Pécsen, ahol 54 mm csapadékot hullott a felhőszakadások következtében (videó).

6. kép Dombóváron a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék érkezett június 9-én

 

Annak ellenére, hogy jégveszélyes zivatarok alakultak ki az ország területén, a védekezésnek köszönhetően, csak kisebb méretű jég hullott, ellentétben a környező országokban, ahol ugyanannak a hidegfrontnak hatására több helyen, Romániában (7. kép), Szlovákiában (8. kép), Olaszországban (9. kép) és Lengyelországban (10. kép) nagy mennyiségű és méretű jégdarabok hullottak.

7. kép Június 9-én a zivatarokat nagy mennyiségű jég kísért Romániában

 

8. kép Június 9-én Szlovákiában a heves zivatarokat nagyobb méretű jégszemek kísérték

 

9. kép Olaszországban a többfelé hullott jég június 9-én

 

10. kép Június 9-én a heves zivatarokat jég kísérte

 

Június 6. és 19. között 218 879 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (11. kép).

 

JÉGBEJELENTÉSEK

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.met.hu/ismeret-tar/erdekessegek_tanulmanyok/index.php?id=3190&hir=Villam_arvizeket_okozo_idojaras_2022._junius_9-en

https://www.idokep.hu/hirek/leszakadt-az-eg-fovarostol-nyugatra

https://www.idokep.hu/hirek/elmosta-a-felhoszakadas-dunakeszit

https://www.idokep.hu/hirek/elmosta-a-vihar-a-dunakanyart-is

https://www.idokep.hu/hirek/ozonviz-zudult-dombovar-kornyekere

https://www.idokep.hu/hirek/ujabb-20-mm-zalaban-mar-nincs-csapadekhiany

 

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ