Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. június 20. és július 3. közötti időszak zivataros napok bemutatása a generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából

 

Az adott időszak alatt érkező frontok sajnos csak néhány helyen enyhítették az aszályt. Az országon átvonuló, vagy csak az országot súroló hidegfrontok hazánk nyugati területit érintették záporok, néhol hevesebb zivatarok formájában. Mindemellett a csapadékhiányt súlyosbította, hogy a június volt a legmelegebb és a legszárazabb délkeleten a mérések kezdete óta (1901. óta az idei volt a 3. legmelegebb június)! Az átvonuló frontok sem a csapadékhiányt, sem a hőséget nem enyhítették az országban. A vizsgált időszak alatt az időjárás 13 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma június 20. és július 3. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban június 20. és július 3. között

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján június 20. és július 3. között

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján június 20. és július 3. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

A hosszan elnyúló aszályos időszakot néhány front törte meg, melyek sem a csapadék hiányt, sem a hőséget nem enyhítettek, mivel többfelé csak erős, viharos erejű szelet hoztak magukkal, csapadékot sajnos nem!!! Az előrejelzések szerint is látható volt, hogy csapadék többnyire csak az ország nyugati felére korlátozódik!

 

Nem csak hazánkban, hanem Európa jelentős részén a csapadékhiány okozza a legsúlyosabb problémát a hőhullám mellett (5.kép).

5. kép: Szélsőséges időjárású területek Európában

 

Emellett, további súlyos gondot okoznak, a szupercellás zivatarok, melyeket például Szlovéniában tojás nagyságú jég kísért (6. kép) vagy a Hollandiában az elmúlt 30 év legerősebb tornádója csapott le június 28-án (7. kép)!

6. kép: Szlovéniában tojás nagyságú jég kísérte a szupercellás zivatarokat

 

7. kép: Hollandiában az elmúlt 30 év legerősebb tornádója csapott le június 28-án és okozott hatalmas károkat

 

Június 25-én nyugat felől egy hidegfront érte el hazánkat, melyet zivatarok kísértek szombaton az Alföldön. Délelőtt előbb Baranyában és Bács-Kiskun déli részén, majd a Balassagyarmat-Szolnok-Szeged vonal sávjában pattantak ki több helyen zivatarok, melyeket viharos erejű széllökés, jégeső és felhőszakadás is kísért. Elsősorban az Alföld nyugati, középső és déli tájain tomboltak zivatarok, emellett a Tisza vonalánál zivatarlánc is összeállt (videó).

A front elvonulását követően a Kárpát-medence fölé alacsony nedvességtartalmú, melegebb levegő áramlott, mely országszerte hőséget okozott. Június utolsó hetében  
is folytatódott a hőség az országban, a legmagasabb hőmérsékletek az Alföldön fordultak elő. Június 30-án Berettyóújfaluban 39,6 fokig (8.kép) melegedett fel a levegő, mellyel megdöntötte az 1950-ben Pécs Mecsekalji Repülőtéren mért 38,9 fokos értéket.

8. kép: Június utolsó napján is az Alföldön fordultak elő a legmagasabb hőmérsékletek

 

Július 1-jén egy újabb hidegfront érkezett az éjszakai órákban, záporok, zivatarok alakultak ki többnyire Dunától keletre. A Dunántúlon viharos erejű szél kísérte a zivatarokat, a legtöbb csapadék az ország nyugati, illetve északkeleti területein hullott (9. kép).

9. kép: Július 1-jén a legtöbb csapadék az ország nyugati, illetve északkeleti területein hullott

 

Június 20. és július 3. között 142 024 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei (10. kép).

 

JÉGBEJELENTÉSEK

 

 

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.idokep.hu/hirek/tyuktojas-nagysagu-jeg-tarolt-szloveniaban

https://www.idokep.hu/hirek/hollandiaban-tornado-bajororszagban-teniszlabda-nagysagu-jeg

https://www.idokep.hu/hirek/jegeso-es-felhoszakadas-kiseri-a-zivatarokat-az-alfoldon

https://www.idokep.hu/hirek/ozonviz-zudult-a-matra-tersegere

https://www.idokep.hu/hirek/fakat-csavart-ki-a-zivatar-keleten

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/nemzetkozi/index.php?id=4800&m=2

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ