Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2022. július 18. és 31. közötti időszak zivataros napjainak bemutatása a generátorok bekapcsolása és a meteorológia helyzet szempontjából

 

Július utolsó két hetében ismét több hidegfront vonult át a Kárpát-medencén, záporok, zivatarok kíséretében, melyek csak kis területen hoztak csapadékot, enyhülést.  Az átvonuló frontok továbbra sem enyhítették az aszályt az országban. A július 30-án érkezett front hozott valamelyest enyhülést és jelentős csapadékot hazánk egész területén. Az országos eső ezúttal sem azt jelentette, hogy ténylegesen esett mindenhol, hanem azt, hogy az ország túlnyomó részén.

A talajgenerátorok ebben a két hétben országosan lényegesen kevesebb órát működtek az elmúlt 4 év átlagához képest a kevés jégveszélyes zivatarfelhő érkezése miatt. A vizsgált időszakban az időjárás 8 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését az ország egyes részein, változó mértékben. Átlagosan egy generátor 16,5 órát volt bekapcsolva az elmúlt két hétben, legkevesebbet Csongrád-Csanád megyében mentek a generátorok, ahol a 9 órát sem érte el az üzemidejük, míg Heves megyében 35 órát üzemeltek a berendezések.

A következőkben az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni a vizsgált időszakban (1. és 2. kép), illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek, és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

1. kép: Bekapcsolt generátorok száma július 18. és 31. között

 

2. kép: A generátorok bekapcsolási időtartama megyei bontásban július 18. és 31. között

 

ZIVATAROK NAPI MAXIMÁLIS VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA

3. kép: Zivatarok, napi maximális veszélyességi fokozata reflektivitás (dBZ) maximális értékek alapján július 18. és 31. között

 

ZIVATARFELHŐK VESZÉLYESSÉGI FOKOZATA HŐMÉRSÉKLETI TARTOMÁNYOK ALAPJÁN

4. kép: Zivatarfelhők veszélyességi fokozata hőmérsékleti tartományok alapján július 18. és 31. között

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

 

A július 23-án érkező hőséget lezáró hidegfront csak kismértékű enyhülést hozott időjárásunkban. Kevés helyen, főként északon és nyugaton esett 1 mm-t meghaladó csapadék, és bár több fokkal visszaesett vasárnapra a hőmérséklet, a vízhiány sem csökkent.

 

Július 30-án, szombaton egy markáns hidegfront vonult át hazánkon. Sorra alakultak a zivatarok északi, dunántúli és középső tájakon, majd a délután folyamán, a Tisza vonalában heves zivatarok is kialakultak. Az országban többfelé fordultak elő heves zivatarok, nagy területen hullott jelentős mennyiségű csapadék volt, ahol kéthavi csapadékmennyiség zúdult le az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint. A legtöbb csapadékot Tiszakarádon mérték, ahol 123,2 mm zúdult le néhány óra alatt (5. kép). Ez új napi csapadékrekord, a korábbi rekord 105,8 mm volt, amelyet Fertőrákoson regisztrált 2014-ben az OMSZ.

5. kép Július 30-án nagy területen hullott jelentős mennyiségű csapadék, Tiszakarádon mérték a legtöbb csapadékot

 

Az ország keleti és északi megyéiben 30-50 mm-t megahaladó csapadék esett rövid idő alatt, de az ország középső területein csak néhány mm hullott.  Az érkező zivatarok több helyen okoztak villámárvizeket, melyek többnyire az ország keleti területeit érintették (6. kép).

6. kép Az érkező zivatarok több helyen okoztak villámárvizeket, melyek többnyire az ország keleti területeit érintették július 30-án

 

Az ország területén áthaladó hidegfront Közép-Európa több országát is érintette, ahol nagyobb méretű jégesőt (7. kép, 8. kép, 9. kép) is okozott a viharos szél és a villámárvizek mellett.

7. kép Lengyelországban is a zivatarokat jég kísérte

 

8. kép Szerbiában nagyobb jégdarabok hullottak július 30-án

 

9. kép Július 30-án Olaszországban a zivatarokat jég kísérte

 

Ugyanakkor hazánkban ezen a napon az OMSZ jelzése alapján, majdnem az ország teljes területén bekapcsolásra kerültek a talajgenerátorok, mivel a jégveszélyes zivatarok kialakulásának valószínűsége nagyobb volt. Ennek köszönhetően hazánkban mindössze néhány területen hullott kis méretű jég.

A vizsgált időszakban Európa számos országában az aszály mellett hatalmas károkat okoztak a hidegfrontokkal érkező zivatarok, szupercellás zivatarok. Franciaország keleti határvidékén narancs méretű jég kísérte a zivatarokat július 20-án.Heves zivatarokat hozott a hőségzáró hidegfront Franciaország keleti részére, a viharokat 100 km/h-t meghaladó széllökések, felhőszakadás és károkozó jégeső is kísérte. A hatalmas jégszemek szélvédőket, ablakokat, tetőcserepeket rongáltak meg (10. kép). 

10. kép Franciaországban nagyméretű jégdarabok hullottak július 20-án

 

Hasonlóan komoly károk keletkeztek július 27-én Olaszországban, ahol heves zivatarok tomboltak, melyekhez nagyjából citrom nagyságú, károkozó jégeső is társult. Az óriási jégszemek autókat, tetetőket rongáltak meg (11. kép). 

11. kép Olaszországban a heves zivatarokat nagyméretű jég kísérte

 

Július 18. és 31. között 159 350 db villámot számláltak meg az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei. Ez az idei védekezi időszak 2 heti elemzései alapján a harmadik legnagyobb mért érték, melyből 98.295 db-ot (61,6%) július 30-án mérték.

 

JÉGBEJELENTÉSEK

 

Forrás:

https://www.eswd.eu/

https://www.idokep.hu/hirek/pusztito-jegesovel-erkezett-a-hosegzaro-hidegfront

https://www.idokep.hu/hirek/karokozo-jegeso-tombolt-az-adria-olasz-partvideken

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ