Élelmiszeripar

Lengyelországban, Olsztynban 2021. szeptember 11-én került megrendezésre a BIOTECH 2.0 nemzetközi konferencia az élelmiszeripari szakemberek számára, amelyet az olasztyni Warmia és Mazury Mezőgazdasági Tanácsadó Központ, a Mezőgazdasági Minisztérium, a Warmia és Mazury tartomány (vajdaság), valamint a Mezőgazdaság Szerkezetátalakításával és Modernizálásával foglalkozó lengyel ügynökség rendezett meg.

A konferencián bemutatták a biogazdálkodásban alkalmazott modern termelési eljárásokat, valamint a termesztési-, tenyésztési- és feldolgozási folyamatok különböző szakaszaiban alkalmazott technológiai- és tudományos eredményeket. A rendezvény célja idén is az volt, hogy Lengyelország és Európa vezető szakemberei együtt népszerűsítsék a biogazdálkodást, és a kiváló minőségű termékeket, valamint a regeneratív mezőgazdaság legújabb technológiái és jó gyakorlatai is bemutatásra kerüljenek.

A BIOTECH 2.0 három fő témát ölelt fel: A mezőgazdaság jövője; A Regeneratív mezőgazdaság; Az innováció támogatása Lengyelországban és az EU-ban. Az idei rendezvény kétnapos gyakorlati és elméleti műhelymunkával bővült, ami az Ostoja Natury ökológiai farmon szeptember 10-én és 11-én került megrendezésre, a F2F - Termőföldtől az asztalig és a Regeneratív gazdálkodás témákban.

 

A Bioteh 2.0 konferencia résztvevői
(fotó: W-M ODR) 

 

Az idei rendezvény kétnapos gyakorlati és elméleti műhelymunkával bővült, ez az Ostoja Natury ökológiai farmon szeptember 10-én és 11-én került megrendezésre, a F2F - Termőföldtől az asztalig és a Regeneratív gazdálkodás témakörben, egy kis- és közepes méretű ökológiai gazdaságban.

A konferencia egyik előadója Prof. Dr. agr. Knut Schmidtke (FIBL) a svájci Biológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FIBL) kutatási, fejlesztési és innovációs igazgatója és igazgatótanácsának elnöke volt, aki a Drezdai Alkalmazott Tudományok Egyetem biogazdálkodás professzoraként, majd 2015-től a kutatásért és fejlesztésért felelős rektorhelyettesként csapatával együtt számos sikeres innovatív projektet dolgozott ki a biogazdálkodás területén. Knut Schmidtke olyan nemzetközi szakértő, aki széleskörű tudományos- és kutatási tapasztalattal bír a biogazdálkodás, valamint az agronómia, a talajtan és a növénytáplálás területén. Előadásának témája: A biogazdálkodás kutatásának és fejlesztésének kihívásai volt, amelyben hangsúlyozta, hogy a biogazdálkodás és a bioélelmiszerek piaca az elkövetkező években várhatóan továbbra is erőteljesen növekedni fog, nem csak az EU-ban, hanem azon kívül is, amivel párhuzamosan a mezőgazdasággal szembeni politikai és fogyasztói elvárások is nőnek majd. A biológiai sokféleség megőrzése és javítása, az éghajlat-semleges kormányzás és a regionális értékláncok bővítése a három legfontosabb kihívás, amellyel szembe kell nézni. Az előadásban bemutatásra kerültek technikai újítások, továbbá beszélgetés arról, hogy a biogazdálkodás milyen hatékony módon tud megfelelni ezeknek a kihívásoknak a következő 20 évben.

A konferencia másik érdekes előadását Dr. Aleksander Bomberski, mezőgazdasági innovációs bróker tartotta, aki a Brwinów-i Mezőgazdasági Tanácsadó Központ varsói kirendeltségének főosztályvezetője. Képzéseket, konzultációkat, workshopokat és konferenciákat tart gazdák-, vállalkozók-, tudósok- és tanácsadók számára országszerte. Az Európai Mezőgazdasági Tanácsadó Fórum (EUFRAS) elnökségi tagja. Bomberski előadásában azt hangsúlyozta, hogy az ”együttműködés”, mint az innováció több szervezetet érintően a megvalósítás fontos eszköze a lengyel agrár-élelmiszeripari ágazatban. Az előadás során bemutatásra kerültek a vidéki területeken végzett kutatás gyakorlati megvalósítása, továbbá az eredmények terjesztésében segítő tevékenységek, és finanszírozási lehetőségek.

Gyakorlati megközelítésű előadást hallhattunk Ocsko Edinától, az E40 Csoport igazgatójától. Az előadás témája: Milyen "okos” tanulságokat vonhatunk le az EU Smart Rural 21 projektből? címmel. Ez a projekt az Európai Bizottság (DG AGRI) által támogatott, melynek általános célja, hogy elősegítse és ösztönözze a vidéket az „okos” falvak megközelítés- és az ilyen típusú stratégia kidolgozására és megvalósítására, Európa-szerte. További célja, hogy tanulságokat vonjon le és támogassa az „okos” falvakkal kapcsolatos jövőbeli politikai beavatkozásokat. A projekt 2019 decemberében kezdődött és 2022 júniusában ér majd véget. Ocsko Edina az E40 Group vezetője, amely egy nemzetközi vidéki-, regionális- és társadalmi-gazdasági fejlesztési tanácsadó csoport. Nagy hangsúlyt fektet az alulról felfelé irányuló építkezésnek, továbbá az érdekelt felek politikai döntéshozatalba való bevonására. Ocsko Edina a 21. századi „smart” vidéki területek két előkészítő tevékenységének projektkoordinátora - ezek a projektek a DG AGRI, a „smart” falu által támogatott projektek.

 

(NAK/Jakab Ágnes)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei