Élelmiszer-feldolgozás

Az Europol és az INTERPOL koordinálta OPSON IX. művelet a hamisított és nem megfelelő minőségű élelmiszerek és italok kereskedelmére irányult. A művelet során több mint 40 millió USD értékű, potenciálisan veszélyes hamis élelmiszert és italt foglaltak le. 

Hamisított és nem megfelelő élelmiszerek és italok találhatók a boltok polcain világszerte. Az ilyen potenciálisan veszélyes termékek egyre növekvő online értékesítése jelentős veszélyt jelent a közegészségre. Az OPSON műveletet az e területen folytatott szervezett bűnözés elleni küzdelem céljából hozták létre. A kilencedik művelet 2019 decembere és 2020 júniusa között zajlott 83 ország – köztük Magyarország – bűnüldöző hatóságainak részvételével. Az INTERPOL és az Europol által koordinált OPSON IX. művelet keretében több mint 12 000 tonna illegális és potenciálisan káros terméket foglaltak le az üzletekből, piacokról és a szállítási ellenőrzések során. Az OPSON IX. művelet eredménye új, nyugtalanító tendenciát mutat: gyenge minőségű termékek beszivárgása az ellátási láncba, ami valószínűleg a Covid-19 világjárványhoz köthető. 

A járulékos lefoglalásokat leszámítva az OPSON IX. során a legtöbb lefoglalt tétel a nyers takarmány, az alkoholtartalmú italok és a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek voltak. A korábbi műveletekhez hasonlóan a hamisított alkohol továbbra is globális problémát jelent. Több mint 20 millió USD értékű tiltott alkoholtartalmú ital került forgalomba. A művelet során több mint 5000 tonna állati eredetű élelmiszert is lefoglaltak. Az Európában felfedezett új tendencia a lóútlevelek meghamisítása volt: egy esetben valójában vágóhídra küldték azokat a lovakat, amelyeket olyan hamis dokumentumokkal szállítottak Olaszországba, amelyek azt tartalmazták, hogy sportversenyekre szállítják őket. 

Az OPSON minden jelentésében szerepel bizonyos mennyiségű lejárt termékkel kapcsolatos eset. A jelenlegi jelentésben azonban a lejárt termékekre, az újracsomagolt élelmiszerekre vagy a lejárati időpont közvetlen meghamisítására vonatkozó esetek száma magasabb, mint az előző években. 

Az OPSON működése 9 éve segíti a fogyasztók és a tisztességes élelmiszeripari vállalkozók védelmét Európában. Az EU élelmiszercsalási hálózata hatékonyan egészíti ki a bűnüldöző hatóságok és az igazságszolgáltatási rendszer munkáját az EU-ban, és így valódi változást hoz az élelmiszercsalás elleni küzdelemben. A Bizottság - amint azt a "Farm to Fork" stratégiában is megfogalmazta - folyamatosan befektet az élelmiszercsalás elleni küzdelembe, és fokozza az ilyen gyakorlatok elleni küzdelem eszközeit. 

Az OPSON IX. műveletről készített jelentés itt érhető el. 

 

(NAK/Polczer Katalin) 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése