Élelmiszer-feldolgozás

Egyszeri alkalommal kérhető halasztás, részletfizetés vagy mérséklés. 

2021. december 31-ig az általános szabályoktól eltérő fizetési kedvezmények is kérhetők (a 318/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet 2-3. §-aialapján), derül ki a NAV közleményéből. 

Az igénylők a kérelmeket 2021. december 31-ig terjeszthetik elő az általános szabályok szerint, azzal, hogy a kérelem beadásával együtt nyilatkoznak arról, hogy nehézsége, vagy tevékenységének ellehetetlenülése a veszélyhelyzetből adódó okokra vezethető vissza. 

A NAV egy alkalommal 

  • legfeljebb 5 millió forint összegű adóra, maximum 6 havi fizetési halasztást vagy 12 havi részletfizetést engedélyezhet pótlékmentesen, 
  • nem természetes személy adózó adótartozását, egy adónemre legfeljebb 20 százalékban, maximum 5 millió forint összeghatárig mérsékeli, ideértve a levont jellegű kötelezettségeket is. 

Érdemes áttanulmányozni az újraindítást elősegítő adózási intézkedésekről szóló rendeletet, ugyanis nem csak a fenti, hanem más intézkedést is magában foglal. Ilyen például, hogy nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a reprezentáció és üzleti ajándék juttatása után, ha a juttatás a rendelet hatálybalépésének napja és 2021. december 31. közötti időszakban történik, ami fontos információ lehet az élelmiszervállalkozások számára is. 

 

(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése