Élelmiszer-feldolgozás

Két éve indult a tudatos fogyasztók igényeit kiszolgáló, folyamatosan frissülő portál. 

A Spirits Europe kereskedelmi szövetség indította el azt a weboldalt 2019. február 8-án a GS1-el együttműködésben, ahol a fogyasztók hozzáférhetnek az EU-s szabályok alapján forgalomba kerülő szeszes italok tápérték és összetevőkre vonatkozó információihoz. A 110/2008 EU rendelet helyébe lépő 2019/787 EU rendelet 44 kategóriában fogalmazza meg az adott italkategóriára vonatkozó szabályokat, többek között az olyan területeken, mint a felhasználandó mezőgazdasági nyersanyag, a feldolgozási folyamat, alkoholfok, cukortartalom, hozzáadott anyagok, valamint néhány címkézési követelmény. (Azokat az alkoholokat, amelyek nem tartoznak egy előre meghatározott kategóriába, „szeszes ital” címkével látják el.) 

https://responsibledrinking.eu/categories/ oldalon az érdeklődő fogyasztónak csak rá kell kattintani arra a kategóriára, amire kíváncsi, és megjelennek az információk. Fontos kiemelni, hogy ezek nem márka-specifikus adatok, így lehetséges eltérés az adott fogyasztandó ital beltartalma, és a portálon megadott adatok között (pl.: likőrök esetében az energiatartalmat a kategóriára jogszabályban előírt minimum alapján mutatják be), de tájékoztató információként mindenképp hasznos lehet, hiszen folyamatosan frissítik mindig az adott jogszabályi környezetnek megfelelően. 

Az oldal információátadási céllal jött létre, a szerzők pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy a benne szereplő anyagok pontosak, valamint a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokkal összhangban legyenek. 

További információk a logóra kattintva érhetők el:

 

(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése