Jogszabályi összefoglaló

Sorban a kilencedik a „Vasi vadkörte pálinka”, az oltalom alá vétel 2021. március 25-én történt meg.

A „Vasi vadkörte pálinka” előállítása Vas és Zala megye közigazgatási határán belül történik, kizárólag ezen a földrajzi területen elhelyezkedő kereskedelmi pálinkafőzdékben szabad cefrézni, erjeszteni, lepárolni, pihentetni. A „Vasi vadkörte pálinka” alapanyagát legalább 75%-ban vadkörte, a fennmaradó legfeljebb25%-ban őshonos és államilag elismert körte fajták (Bosc kobak, Conference, Clapp kedveltje, Hardenpont téli vajkörte, Tüskés körte, Sózó körte) alkothatják.

A gyümölcsnek rendelkeznie kell a származását igazoló dokumentumokkal. Követelmény, hogy a beszállító nyilatkozzon a gyümölcs eredetéről, és az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásáról. Az adott földrajzi területről való származást őstermelők esetében felvásárlási jeggyel, számlával igazolják az őstermelői igazolvány számának feltűntetésével.

Nem szabad elfelejteni, hogy vadon gyűjthető, illetve az erdei termék gyűjtése esetén rendelkezni kell a terület tulajdonosától, kezelőjétől (például önkormányzattól, a megyei kormányhivataltól, erdőtulajdonostól, a közúthoz tartozó terület kezelőjétől) származó írásbeli engedéllyel, ami tartalmazza a gyűjtésre vonatkozó terület és a gyűjtött termék megnevezését, valamint a gyűjthető termék mennyiségét. Az erdei haszonvételekre vonatkozóan irányadó az Erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény) és annak végrehajtási rendelete (61/2017. (XII. 21.) FM rendelet).

A bejegyzés a 2021/518 (EU) végrehajtási rendelettel történt meg, a műszaki leírás az agrártermékek földrajzi árujelzőit összesítő portálon található.

 

(NAK/Pető Krisztina)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei