Környezetgazdálkodás

A zöldségágyásokban az aszállyal a gyümölcsösökben a faggyal küzdenek a növények. 

Az előrejelzések szerint a héten talán javul a helyzet. Ahol virágzó csonthéjasokat ért el múlt heti fagy, ott nem lesz a termés pl. Duna-Tisza közén a kajsziültetvényekben. Volt, ahol az őszibarack, és néhol a szilva és a cseresznye is károsodott. Az almatermésűek és a virágzáshoz készülő meggy valószínűleg megúszták a – 9-10 °C  –os éjszakákat, húsvét környékén. A meggyben most lesz aktuális a virágfertőző moníliáról szóló 5. felhívás. (Sajnos a fagykár nagyságát még nem látjuk tisztán, mert az átfagyott rügyalapok miatt később is lehullhat a termés.)  

Tudomásul kell vennünk, hogy a betegség-ellenállóság mellett, már a fagyállóság és a szárazságtűrés is alapvető fajtakövetelmény lesz a kerti növényeink telepítést, ültetést megelőző kiválasztásánál. 

Közben a károsítók is megérkeztek. Pénteken fotóztam körbe az Óbudai Megfigyelőkert idős Jonathan almafáját. A lisztharmattal fertőzött rügyekből kipattant torz levélkék felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). piros bimbós állapotig a kéntartalmú gombaölők lehetnek a főszereplők, akár dupla dózissal is permetezhetnek. Huszonkét névváltozatban számoltam össze kénes szereket. Újdonság a Flosul, mely folyékony formában tartalmazza a hatóanyagát. Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen.  

 Ugyanezen a fán fényképeztem a virágbimbókat körülölelő fejlett leveleket, melyeket varasodásra fogékony fajtákomár védeni kellene a gomba támadása ellen. A gomba már készen áll a fertőzésrede a szárazság miatt még nem indult be. Azonban a harmattal, az esővel kipattanhatnak a spórák, melyek megtalálhatják a nedves leveleket. Körtét, almát a zöldbimbós állapotig réztartalmú készítményekkel permetezhetnek a varasodás ellen.  

 Jobb oldalt az almalevél-pirosító levéltetű kezdeti kárképét láthatják. Az éhes katica elől, a bepöndörödött levélszél védelmében próbál elbújni a levéltetűEzt a fát még sohasem kellett permetezni ez ellen a levéltetűfaj ellen. Főleg a katicák segítettek ebben, nem engedték felszaporodni. Ahol mégis gondot okoznak a szívogatásukkal, ott almában a Kaiso Garden, Karate 2,5 WG és a Zeon, Klartan 24 EW (melyet korábban Mavrik 24 EW-nek hívtak), Mospilan 20 SG, Pirimor 50 WG, Teppeki 50 WG engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac ECmely a permetlécsepp beszáradása után egy polimer hálóba kötözi, ebbe fojtja a levéltetűt. A Vektafid A és a Vegarep EC olajat tartalmaznak, téli lemosásra engedélyezettek és csökkenetett koncentrációban, nyáron is használhatóak a levéltetvek ellen is.  

Mindig válasszák a „kíméli a hasznos rovarokat” feliratú rovarölőket!  

C:UsersZsigó GyörgyAppDataLocalMicrosoftWindowsTemporary Internet FilesContent.Word20210409_155643.jpg  C:UsersZsigó GyörgyAppDataLocalMicrosoftWindowsTemporary Internet FilesContent.Word20210409_155747.jpg  C:UsersZsigó GyörgyAppDataLocalMicrosoftWindowsTemporary Internet FilesContent.Word20210409_160517.jpg

Húsvét utáni kedden felszereltük az országos előrejelző hálózat csapdáit. A nyár végéig hetente táblázatos formában közzétesszük az általános tájékoztatásra szolgáló rajzási adatokatA molyok rajzását követhetik pl. a www.nak.hu oldalon. Igazán pontosan a saját kertjükbe kiakasztott csapdák segítségével tudnak dönteni arról, hogy egyáltalán szükség van-e a permetezésre? Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a kezelés időpontját is kiszámíthatják a fogási adataik ismertébenA csapdák megtekinthetőek és beszerezhetőek a www.csalomoncsapdak.hu oldalon.  

 

(NMNK/Zsigó György)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése